Uitkering van de gemeente - bijstand

U kunt een bijstandsuitkering aanvragen als u geen recht hebt op een andere uitkering en onvoldoende inkomen of vermogen hebt om van te leven. De aanvraag voor een bijstands- of IOAW-uitkering doet u bij uw gemeente. De gemeente bepaalt of u een uitkering krijgt. Als u vóór 1965 bent geboren en de volledige WW periode hebt doorlopen, komt u in aanmerking voor een IOAW-uitkering. In afwijking van de bijstandsregels geldt voor de IOAW geen vermogensgrens.

Voorwaarden voor een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering

Op www.rijksoverheid.nl leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen om een uitkering te krijgen. Vul in het zoekscherm 'bijstand' in.

U kunt zich telefonisch melden voor een bijstandsuitkering via telefoonnummer 14 0162
(vraag naar het Sociaal loket). U kunt ook naar het gemeentehuis komen en u persoonlijk melden bij de medewerkers van het Sociaal loket. Het Sociaal loket is alle werkdagen geopend van 9.00 tot 12.30 uur.

Wat gebeurt er met uw melding

Zodra u zich gemeld hebt voor een bijstandsuitkering wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Bij de uitnodiging ontvangt u een aanvraagformulier + boodschappenlijstje met de gegevens die u moet meenemen. 

Tussen datum melding en intakegesprek biedt de gemeente u een workshop Bijstand aan die u moet volgen. Tijdens deze workshop krijgt u uitleg over wat belangrijk is om te weten als u een uitkering van de gemeente gaat ontvangen.

Hebt u een partner of echtgenoot waarmee u samenwoont? Dan vraagt u samen een bijstandsuitkering aan en gelden de verplichtingen, dus ook het volgen van de workshop, voor u beiden.

 

Hebt u huisgenoten (bijvoorbeeld een partner, ouders of kinderen boven de 27 jaar)? Dan krijgt u minder bijstand. Dit is de kostendelersnorm in de bijstand. Op rijksoverheid.nl leest u meer over de kostendelersnorm in de bijstand.

Zodra u zich gemeld hebt voor een bijstands- of IOAW-uitkering  start uw sollicitatieverplichting. U moet zelf actief op zoek gaan naar werk. Bewaar al uw sollicitaties, zoals sollicitatiebrieven, digitale sollicitaties en inschrijvingen/ registraties bij uitzendbureaus.

Voor jongeren tot 27 jaar geldt dat zij ook op zoek moeten gaan naar een opleiding (BOL en/of BBL).