Als er geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving is het verbod, met uitzondering van Nationaal Park de Biesbosch, niet van toepassing op:
- Verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke.
- Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, wanneer geen afvalstoffen worden verbrand.
- Vuur voor koken, bakken en braden.
Vergunning nodig?
Via de Vergunningchecker ontdekt u meteen wat u allemaal moet doen/regelen voor uw activiteit. Kies daar de activiteit die u wilt aanvragen, door op de knop die daar bij hoort te klikken. Volg de vragen om te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen. Start de check via de knop hieronder:
Na het doorlopen van de Vergunningchecker kunt u onderaan (of in het tabblad bovenaan de pagina) klikken op ‘Resultaat bekijken’. Daar krijgt u dan het overzicht met wat u moet doen/aan moet vragen. Per onderdeel kunt u dan op ‘meer informatie’ klikken, of onderaan de pagina naar ‘Direct aanvragen’ gaan om het direct te regelen.
Als uw aanvraag bij ons binnen is, krijgt u van ons een automatische bevestiging. Op een later moment krijgt u per e-mail een ontvangstbevestiging van de behandelaar met daarin de uitleg over de procedure. Mocht uw aanvraag niet compleet zijn, of als we nog aanvullende vragen hebben, dan nemen we contact met u op. Wij nemen uw aanvraag in behandeling zodra deze volledig bij ons binnen is. Binnen 8 weken na datum van ontvangst van uw aanvraag krijgt u een besluit.
Wilt u vuur stoken in Nationaal Park De Biesbosch? Hiervoor kan Staatsbosbeheer een ontheffing verlenen. U moet uw aanvraag per e-mail sturen naar: votbiesbosch@staatsbosbeheer.nl .
Voor vuurkorven en barbecues is geen ontheffing nodig.
Contact
Hebt u hier nog vragen over? Of lukt het niet om het formulier digitaal in te vullen?
Neem dan contact op met de gemeente, telefoonnummer 140162 of of per e-mail: gemeente@drimmelen.nl
De gemeente heeft beleidsregels gemaakt voor het stoken van vuur. Het college kan een ontheffing op het verbod verlenen in de volgende gevallen:
- vuur stoken in een kampvuurkuil (bijvoorbeeld met de scoutingvereniging.
- Een bijzondere gelegenheid in het kader van een oud gebruik, zoals de pop verbranden met carnaval en het houden van oefeningen door de (jeugd)brandweer, enkele malen per jaar.
- Ernstige plantenziekten.
Een ontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”.
Natuurbrandrisico, wat betekent dit?
In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden bij harde wind. De informatie over natuurbrandrisico kunt u vinden via www.natuurbrandrisico.nl
De informatie over de weersverwachting temperatuur, neerslag en wind kunt u vinden op de website van KNMI.
Er zijn geen kosten aan verbonden.