Vuur stoken in de open lucht

Vuur stoken in de open lucht is verboden. Bijvoorbeeld als u (snoei)afval verbrandt. Als u dit toch wilt doen, vraagt u een ontheffing aan bij de gemeente.  

Als er geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving is het verbod, met uitzondering van Nationaal Park de Biesbosch, niet van toepassing op: 

  • Verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke.  
  • Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, wanneer geen afvalstoffen worden verbrand. 
  • Vuur voor koken, bakken en braden.  

Vergunning nodig?    

Via de Vergunningchecker ontdekt u meteen wat u allemaal moet doen/regelen voor uw activiteit. Kies daar de activiteit die u wilt aanvragen, door op de knop die daar bij hoort te klikken. Volg de vragen om te weten aan welke verplichtingen u moet voldoen. Start de check via de knop hieronder: 

U kunt de Vergunningchecker en het ‘direct aanvragen’ het beste op een pc of laptop openen en invullen. Helaas werkt de Vergunningchecker (nog) niet op alle telefoons/tablets even goed en vaak moeten er ook grotere documenten bij een aanvraag geüpload worden, waardoor het sowieso handiger is om dat op de laptop of pc te doen. Soms helpt het wel om uw scherm een kwartslag te kantelen, mocht u het toch willen proberen op telefoon/tablet, maar niet bij alle telefoons/tablets geeft dat de oplossing. Daarom het advies om hiervoor een pc of laptop te gebruiken. 

Ga naar de Vergunningchecker 

Na het doorlopen van de Vergunningchecker krijgt u in de linker kolom onder ‘verplichtingen’ te zien wat u moet aanvragen. Per verplichting kunt u die dan direct regelen door op de knop ‘direct aanvragen’ onderaan de pagina te klikken.    

Direct online aanvragen    

Weet u al of u een ontheffing voor het stoken van vuur nodig hebt? Dan kunt u dit hier direct online regelen:  

Direct regelen 

 U komt dan op een inlogscherm. Daar kunt u inloggen met uw account of een account aanmaken als u dat nog niet hebt.  Na het inloggen krijgt u een overzicht van mogelijke aanvragen. Maak daar uw keuze en druk op ‘aanvraag starten’.  

Als uw aanvraag bij ons binnen is, krijgt u van ons een automatische bevestiging. Op een later moment krijgt u per e-mail een ontvangstbevestiging van de behandelaar met daarin de uitleg over de procedure.  Mocht uw aanvraag niet compleet zijn, of als we nog aanvullende vragen hebben, dan nemen we contact met u op.  Wij nemen uw aanvraag in behandeling zodra deze volledig bij ons binnen is. Binnen 8 weken na datum van ontvangst van uw aanvraag krijgt u een besluit.   

Wilt u vuur stoken in Nationaal Park De Biesbosch? Hiervoor kan Staatsbosbeheer een ontheffing verlenen. U moet uw aanvraag per e-mail sturen naar:  votbiesbosch@staatsbosbeheer.nl .  

Voor vuurkorven en barbecues is geen ontheffing nodig. 

Contact 

Hebt u hier nog vragen over? Of lukt het niet om het formulier digitaal in te vullen?    

Neem dan contact op met de gemeente, telefoonnummer 140162 of of per e-mail: gemeente@drimmelen.nl 

De gemeente heeft beleidsregels gemaakt voor het stoken van vuur. Het college kan een ontheffing op het verbod verlenen in de volgende gevallen: 

  • vuur stoken in een kampvuurkuil (bijvoorbeeld met de scoutingvereniging. 
  • Een bijzondere gelegenheid in het kader van een oud gebruik, zoals de pop verbranden met carnaval en het houden van oefeningen door de (jeugd)brandweer, enkele malen per jaar. 
  • Ernstige plantenziekten.  

Een ontheffing wordt geweigerd ter bescherming van de flora en fauna en bij natuurbrandrisico “fase 2 extra alert”. 

Natuurbrandrisico, wat betekent dit? 

In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) de kans op natuurbrand toeneemt bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden bij harde wind. De informatie over natuurbrandrisico kunt u vinden via www.natuurbrandrisico.nl 

De informatie over de weersverwachting temperatuur, neerslag en wind kunt u vinden op de website van KNMI. 

Er zijn geen kosten aan verbonden.