Dagbesteding
Dagbesteding is er voor mensen die zelf geen activiteiten meer kunnen ondernemen en daardoor weinig sociale contacten hebben. Dagbesteding is er ook voor de ontlasting van mantelzorgers. Denkt u hiervoor in aanmerking te komen? Dan bekijken wij samen met u wat u zelf kunt regelen en waarbij we u kunnen helpen. U maakt hiervoor een afspraak of u kunt ons bellen.
Door dagbesteding blijft het voor veel mensen mogelijk om thuis te wonen. Dagbesteding is bedoeld om structuur te bieden en een zinvolle invulling van de dag te geven. Daarbij helpt het om de zelfstandigheid waar mogelijk te vergroten. Het gaat hier om structurele activiteiten onder professionele begeleiding.
U kunt ook zelf hulp of zorg in uw buurt regelen. Bijvoorbeeld:
- Koffieochtend in een buurthuis
- Bewegen in een buurthuis
- Uitjes
- Cursussen
- Muziek(lessen)
- Kunst makenWelzijnswerk
Kijk voor verschillende mogelijkheden eens op de website van SWO of Surplus.
Wat u moet weten
- We gaan eerst met u in gesprek. Alles wat van belang kan zijn komt in het gesprek aan de orde. Zoals uw woonsituatie, uw huishouden, uw gezondheid, aanwezige mantelzorg en de toekomst. Zo’n gesprek vindt meestal bij u thuis plaats. Uit het besprek blijkt of u in aanmerking komt voor de dagbesteding
- U kunt gratis hulp krijgen bij dit gesprek van een onafhankelijk cliëntondersteuner
Kosten
Als u een indicatie krijgt voor dagbesteding, kunt u die dagbesteding op 2 manieren krijgen:
- De gemeente regelt en betaalt de dagbesteding voor u (Zorg in Natura). U krijgt dan hulp van één van de zorgaanbieders met wie wij een contract hebben. Deze informatie staat op de website van de gemeente Oosterhout
- U krijgt een persoonsgebonden budget (PGB) en regelt en betaalt daarmee zelf de dagbesteding. U zoekt zelf een dagbesteding en regelt zelf vervanging bij ziekte en vakantie.
U betaalt een eigen bijdrage voor de dagbesteding die u krijgt.
Kijk voor meer informatie over de eigen bijdrage op de website van het CAK.