Verantwoording
Met de voorjaarsnota geeft het college een financiële tussenstand aan de gemeenteraad. Ook legt het college hiermee verantwoording aan de raad af over afwijkingen in de uitvoering van de plannen. De voorjaarsnota laat een tekort van € 1.560.921 zien. De doorrekening in de Kadernota naar 2024 en 2025 laat weer positieve resultaten zien, maar vanaf 2026 dreigen structurele tekorten. Of dat ook daadwerkelijk zo gaat zijn hangt af van de veranderingen in de financieringsmethodiek van gemeenten door het Rijk in het algemeen en de bekostiging van de diverse taakvelden zoals sport, jeugdzorg en klimaat in het bijzonder.
Tegen- en meevallers
In het eerste kwartaal was sprake van financiële tegenvallers zoals hogere bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen, hogere energielasten, kosten voor de jeugdzorg, loonkosten door de nieuwe CAO en hogere rentelasten. Door extra legesopbrengsten uit omgevingsvergunningen, de vrijval van een budget voor de invoering van de Wet open overheid en een hogere uitkering uit het Gemeentefonds zijn er ook wat meevallers, maar die wegen niet op tegen de kostenstijgingen.
Ambitie
“Het college gaat door met het realiseren van de ambities die staan in het coalitieakkoord, zoals de herbestemming van de Bernarduskerk in Made tot sociaal cultureel centrum, de bypass in Hooge Zwaluwe en de visie op Lage Zwaluwe,” stelt wethouder Bakker. “Ook blijven we werken aan bijzondere dossiers zoals de opvang van Oekraïense vluchtelingen, de zoektocht naar mogelijkheden voor opvang van asielzoekers en de uitdagingen van de energietransitie”. Bakker vervolgt: “Al met al is dit een winstwaarschuwing voor nu en de wat verdere toekomst, maar ook een positieve basis voor de financiële positie van de gemeente Drimmelen in de komende jaren.”