Drimmelen krijgt na 25 jaar een gemeentewapen

25 apr 2023
Op dinsdag 25 april 2023 bestaat de naam gemeente Drimmelen 25 jaar. Al die jaren had de nieuwegemeente geen eigen gemeentewapen. “Drimmelen is één van de twee gemeenten in Nederland die geen eigen gemeentewapen heeft en ook geen eigen vlag. Het 25-jarig bestaan van de naam gemeente Drimmelen is de ideale aanleiding om hier verandering in te brengen”, aldus burgemeester Boy Scholtze.

Samenvoeging

De gemeente Drimmelen ontstond in 1997 door samenvoeging van de gemeenten Made en
Drimmelen, Terheijden en Hooge en Lage Zwaluwe. Aanvankelijk heette de gemeente Made, maar in
1998 werd de gemeente hernoemd tot Drimmelen. Op 25 april 2023 is dit 25 jaar geleden. Het
gemeentewapen is geen vervanging van het huidige logo van de Gemeente Drimmelen.
Burgemeester Scholtze: “Er is niks mis met ons logo, maar zo’n logo is bedoeld voor herkenbaarheid van de gemeentelijke organisatie, niet voor de gemeente zelf. Een logo is onderdeel van je huisstijl en iets wat je verandert als het niet meer past bij de ambtelijke organisatie. Een gemeentewapen en een daarvan afgeleide vlag zijn blijvend verbonden aan de gemeente als geheel, bijvoorbeeld door deze op de ambtsketen af te beelden.”

Proces Hoge Raad van Adel

Om voor Drimmelen tot een nieuw gemeentewapen te komen worden de heemkundekringen
gevraagd om mee te denken en advies te geven over de aanvraag en over het ontwerp. “Ik kan me
goed voorstellen dat de wapens van de voormalige gemeenten verwerkt worden in het nieuwe
gemeentewapen. Om tot een gemeentewapen te komen vraagt de gemeente per brief advies aan de Hoge Raad van Adel voor een nieuw wapen. Burgemeester Scholtze: “We vragen de Hoge Raad één of meerdere ontwerpen te ontwikkelen. Daarmee willen we ook weer teruggaan naar de heemkundekringen voor hun advies.” Na het raadplegen van de heemkundekringen wordt het ontwerp (of de ontwerpen) besproken in het college van burgemeester en wethouders, waarna de gemeenteraad er een besluit over kan nemen. Het streven is om nog dit jaar een gemeentewapen te presenteren.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen