Eikenprocessierups

Pas op voor de eikenprocessierups

Zoals het er nu naar uitziet krijgen we ook dit jaar weer last van de eikenprocessierups. In dit artikel vind je alle relevantie informatie hierover.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes in de toppen van vooral
eikenbomen legt. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom en zijn ze nauwelijks te zien. Nadat de rupsen groeien en een aantal keer zijn verveld komen ze samen en vormen grote nesten op de stam van de boom. De (overlast van de) eikenprocessierupsen is sinds de jaren negentig een terugkerend verschijnsel.

Licentie: 
Creative Commons
Auteur: 
Kleuske

Wat doet de gemeente?


Jaarlijks

Wij nemen onze zorgplicht voor de openbare ruimte serieus. De gemeente Drimmelen telt 3300 eiken op gemeentegrond. De bladeren van de bomen worden twee keer per jaar met biologische bestrijdingsmiddelen (op basis van bacteriepreparaat) tegen de rupsen behandeld. Het is de bedoeling en verwachting dat de rupsen die op zoek gaan naar voedsel van het blad eten. Door het bacteriepreparaat zullen ze hierdoor bestreden worden. In wijken met vlindernesten gebruiken we dit middel niet aangezien het ook schadelijk is voor vlinders. Hier zullen we nestkastjes toepassen.
De probleemgebieden worden in de gaten gehouden om hierop ook gericht in actie te komen.

Met behulp van meldingen, inventariseren we de overlastlocaties in de gemeente. Op basis hiervan kunnen we de preventieve behandeling evalueren.

Lange termijn

Om op langere termijn uitgebreide verspreiding in te dammen, planten we meer diversiteit aan planten aan. Zo proberen wij de rupsenplaag te beheersen en extremen te voorkomen. Ook start er een experiment met natuurlijke bestrijding door vogels. Dit kan door nestkastjes voor de koolmees te voorzien op een aantal plekken met een hoog risico.

Is er toch nog overlast?

Wethouder Stoop geeft aan dat we nu een goed bestrijdingsplan hebben waarin de maatregelen zoveel mogelijk gericht zijn om de overlast te voorkomen. Mochten er toch grote overlast gevende haarden ontstaan dan hebben we goede afspraken met aannemer Pius Floris Boomverzorging. Zij grijpen tijdig in door de nesten weg te zuigen.

Hoe herken ik een nest?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes met brandharen en uitwerpselen.

Wat kunt u zelf wel/beter niet te doen?

Heeft u last van deze rupsen op uw eigen grond? Schakel dan een deskundig bestrijdingsbedrijf in. Ga niet zelf aan de slag met een stofzuiger of brander, want de brandharen kunnen zich verspreiden waardoor het probleem juist erger wordt.

Op eigen terrein moet u zelf een deskundig bestrijdingsbedrijf inschakelen. Als u vragen heeft over de door de rups veroorzaakte klachten kunt u terecht op website www.oakie.info van de gezamenlijke GGD’s uit Noord-Brabant. Daarop zijn drie informatiefolders te vinden

Wat kunt u doen bij gezondheidsklachten en beperken ervan?

Wanneer eikenprocessierupsen volwassen zijn dragen zij veel brandharen bij zich. Deze brandharen zijn microscopisch klein, het zijn dus niet de zichtbare haren die de rups ook op zijn rug heeft.

Op de huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zo nodig ook kleren. Klachten verdwijnen in het algemeen vanzelf binnen twee weken.

Voor meer informatie over gezondheidsklachten en het beperken daarvan, kunt u terecht op de website van GGD www.ggdwestbrabant.nl/milieu-en-veiligheid/eikenprocessierups en www.oakie.info .

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
GGD West-Brabant