Expositie over ‘identiteitsbeelden’ in gemeentehuis

9 feb 2023
Wat is de identiteit van de Brabanders? Wat is hun aard en eigenheid? In Brabant kan deze vraag op een originele manier worden beantwoord. Namelijk door te kijken naar (stand)beelden en monumenten die overal in Brabant staan. Zoals ‘Oos Jaas’ op het Raadhuisplein in Made, de ‘Griendwerker’ in Drimmelen of de ‘Linecrossers’ in Lage Zwaluwe.

In Brabant staan 183 van zulke beelden die iets zeggen over de identiteit van die gemeenschappen. In het gemeentehuis is vanaf donderdag 9 februari tot en met vrijdag 3 maart een interessante tentoonstelling ‘Brabantse Beelden’ te zien met diverse banners en een boek over deze beelden.

De tentoonstelling laat zien hoe de Brabanders in deze sterk veranderende wereld (stand)beelden en andere objecten gebruiken om hun eigenheid te tonen. Het plaatsen van deze ‘identiteitsbeelden’ begon als een sluitstuk van de Wederopbouw toen daar geld voor beschikbaar kwam. Daarvóór was Brabant te arm voor zulke dingen en moest het geld worden besteed aan het bouwen van huizen, fabrieken en scholen en het aanleggen van wegen.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Ineke Strouken

 

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Ineke Strouken
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Ineke Strouken