Gemeente en Opgewekt Drimmelen bundelen hun krachten voor een dak vol zonnepanelen

Leden van energiecoöperatie Opgewekt Drimmelen, die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen plaatsen, hebben vanaf dit jaar een nieuwe mogelijkheid om energie op te wekken. Dankzij bijna 150 zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf in Made kunnen zij toch bijdragen aan duurzame energieopwekking én profiteren van de opbrengst. 

Samenwerking

Het project 'Zon op andermans dak' biedt een ideale oplossing voor mensen met een ongunstige dakligging, te veel schaduw, beperkte dakruimte, een monumentale woning of een woning binnen een beschermd dorpsgezicht. Opgewekt Drimmelen regelt de juridische en belastingtechnische zaken, de techniek én het dak. Voor dit project stelde de gemeente het dak van de gemeentewerf in Made beschikbaar. 

 
Subsidieregeling

Het project valt onder de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), voorheen bekend als de postcoderoosregeling. De 148 panelen op de gemeentewerf wekken per stuk 435 Wattpiek op, wat neerkomt op een geschatte jaaropbrengst van 54.000 kWh. De verkoop van de opgewekte elektriciteit en de subsidie zorgen voor een jaarlijkse uitkering aan de deelnemers. De hoogte van de uitkering hangt af van het aantal panelen dat zij bezitten (ook wel ‘Zondeelen’ genoemd). 

 

Een coöperatie voor en door inwoners  

Opgewekt Drimmelen, opgericht op 13 november 2019, is een energiecoöperatie voor en door inwoners. Deze coöperatie heeft al 500 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van twee agrarische bedrijven in Lage Zwaluwe en Hooge Zwaluwe. Met dit derde project komen daar bijna 150 panelen bij.    

Opgewekt Drimmelen met leden en wethouder Vissers op het dak van de gemeentewerf
Fotobijschrift: Fotografie: Gerard van Vugt