Hoe kan ik mede-inkoper of mede-eigenaar worden van duurzame energie?

Of u nu een huis huurt of daar eigenaar van bent, u kunt altijd lid worden van een energiecoöperatie of aandelen of obligaties kopen in een windmodelen. Bij een energiecoöperatie kunt als ‘collectief’ gezamenlijk duurzame energie inkopen en verkopen. Naast het lid worden van een energiecoöperatie kun je als inwoner van Drimmelen in de toekomst ook aandelen kopen in een van de 8 windmolens die in Drimmelen langs de A16 komen.

Een energiecoöperatie is een samenwerkingsverband van mensen die samen optrekken om energie in te kopen of mede-eigenaar te worden van een duurzaam energieproject. Meestal legt u eerst een basisbedrag in, waarmee u lid wordt. Zodra u lid bent, kunt u, als u dat wilt, (meer) geld investeren in energieprojecten. Ook kunt u als lid meebeslissen over de activiteiten en projecten van de coöperatie. Binnen de gemeente Drimmelen zijn twee energiecoöperaties actief: Traais Energie Collectief en Opgewekt Drimmelen. Beide coöperaties kunnen u vertellen wat het u oplevert om lid te zijn van hun collectief.

Aandelen of obligaties kopen

Naast het lid worden van een energiecoöperatie kunt als inwoner van Drimmelen in de toekomst ook aandelen kopen in een van de 8 windmolens die in Drimmelen langs de A16 komen. Dat betekent dat u deels mede-eigenaar wordt van een windmolen en daarvoor rendement (winst) ontvangt. We verwachten u in het najaar van 2020 hier meer over te kunnen vertellen.