Hulp bij het huishouden

Misschien lukt het u niet meer om zelf uw huis schoon te maken en te houden. Dan kunt u hulp bij het huishouden regelen. Iemand anders doet dan de huishoudelijke taken voor u. U kunt zelf een huishoudelijke hulp regelen of een beroep doen op vrienden of familie. Als dit geen oplossing biedt, kunt u een melding doen bij de gemeente.

Neem daarvoor contact op met het Sociaal Loket

Afspraak maken

We gaan eerst met u in gesprek. Alles wat van belang kan zijn komt in het gesprek aan de orde. Zoals uw woonsituatie, uw huishouden, uw gezondheid, aanwezige mantelzorg en de toekomst. Zo’n gesprek vindt in het algemeen bij u thuis plaats. Uiteraard behandelen wij de informatie uit het gesprek vertrouwelijk en respectvol.

We bespreken tijdens het gesprek:

  • uw beperkingen, mogelijkheden en behoeften
  • welk resultaat u wilt bereiken
  • wat u zelf al heeft gedaan bij het zoeken naar een oplossing
  • welke mogelijkheden er zijn binnen uw eigen (sociale) omgeving
  • of er algemeen gebruikelijke oplossingen voor uw hulpvraag zijn
  • of er voorzieningen zijn waarop u een beroep kunt doen

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. In sommige gevallen schakelt de gemeente - met uw toestemming - een medisch adviseur in. Zo onderzoekt de gemeente wat voor u een passende oplossing is.

Als u een indicatie krijgt voor hulp bij het huishouden, kunt u die hulp op 2 manieren krijgen:

  1. De gemeente regelt en betaalt de huishoudelijke hulp voor u (Zorg in Natura). U krijgt dan hulp van een van de aanbieders via de website van de  gemeente Altena 
    De zorgaanbieder zorgt bijvoorbeeld voor vervangende hulp bij ziekte en vakantie.
  2. U krijgt een persoonsgebonden budget (PGB) en regelt en betaalt daarmee zelf een huishoudelijke hulp. U zoekt zelf een hulp en regelt zelf vervanging bij ziekte en vakantie

U betaalt een eigen bijdrage voor de hulp bij het huishouden. Kijk voor meer informatie over de eigen bijdrage op de website van het CAK.

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. Daarbij kijken we ook wat uw omgeving voor u kan betekenen.
De ondersteuning die de gemeente u aanbiedt, kan daarom anders zijn dan gevraagd.

Handige links: