Piekdrukte bij aanvragen paspoort en identiteitskaart

Let op: Vanwege drukte voor de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten duurt het langer voordat u een afspraak kunt maken. Maak daarom op tijd een afspraak en bekijk vooraf de pasfoto-eisen op de website van de Rijksoverheid. Meer informatie vindt u op de pagina's paspoort en identiteitskaart.

Kwetsbare dieren en isoleren

Tot 1 augustus worden in onze gemeente op verschillende plekken speciale apparaten, ook wel batloggers genoemd, geplaatst. Deze batloggers registeren de vleermuizen die in (de buurt van) onze huizen leven. De batloggers blijven gemiddeld drie tot vier dagen op elke locatie hangen. De gegevens die we verzamelen, zijn belangrijk voor een Soortenmanagementplan. Met dit plan kunnen bewoners in de toekomst op een natuurvriendelijke manier isoleren zonder zelf onderzoek te hoeven doen of een vergunning aan te vragen.

Onderzoek naar kwetsbare dieren

Wist u dat er in of rondom uw woning beschermde dieren kunnen wonen, zoals vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen? Deze dieren zoeken graag een plekje onder dakpannen of in spouwmuren. Bij het isoleren van de woning kan hun nest of schuilplaats verloren gaan. Volgens de Omgevingswet is de woningeigenaar verplicht om vóór het isoleren onderzoek te doen naar de verschillende dieren die in en om de woning aanwezig zijn. Als er beschermde diersoorten aanwezig zijn, moet de woningeigenaar een vergunning aanvragen bij de provincie. Dit kost geld en veel tijd. Daarom heeft de overheid samen met provincies en verschillende organisaties een oplossing bedacht. Deze oplossing bestaat uit een lange termijn- en een korte termijnaanpak.

Soortenmanagementplan

De gemeente Drimmelen werkt aan een soortenmanagementplan. Hierin wordt per gebied beschreven welke beschermde dieren in onze gemeente leven, hoe groot de groepen zijn en waar hun verblijfsplaatsen en nesten zijn. Ook staat in dit plan hoe we samen met huiseigenaren kunnen zorgen dat er genoeg plekken overblijven en nieuwe plekken bijkomen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van nestkasten of kraamkasten aan de woning. Met dit plan kunnen we bij de provincie een gebiedsgerichte vergunning aanvragen. Hierdoor kunnen bewoners in de toekomst op een natuurvriendelijke manier isoleren zonder zelf onderzoek te hoeven doen of een vergunning aan te vragen. Voor dit plan hebben we een ecologisch bureau ingeschakeld. Ze zijn begonnen met het plaatsen van speciale apparaten (batloggers) om vleermuizen te registeren. In augustus beginnen de ecologen met een veldonderzoek, waarbij ze zowel overdag als ’s nachts op zoek gaan naar beschermde vogels en vleermuizen. We verwachten dat we eind 2026 een vergunning hebben.

Natuurvriendelijk isoleren

Zolang de gemeente nog geen Soortenmanagementplan heeft, mogen een beperkt aantal huizen in de gemeente zonder vergunning geïsoleerd worden. Dit kan omdat we op verschillende plekken extra nestkasten hebben geplaatst waar de dieren naartoe kunnen gaan. Het isoleren zonder vergunning mag alleen als een isolatiebedrijf de woning eerst natuurvrij maakt. Dat wil zeggen dat kwetsbare dieren in de spouw of onder het dak veilig zijn uitgevlogen voordat de isolatie kan worden aangebracht. Isolatiebedrijven mogen de woning alleen buiten de kraam- en winterperiode natuurvrij maken. De kraam-en broedperiode loopt van april tot augustus. Dus vanaf 1 augustus mogen woningen weer natuurvrij gemaakt worden. Kijk voor meer informatie op deze website Natuurvriendelijk isoleren | Gemeente Drimmelen

 

Grootoorvleermuis
Fotobijschrift: Grootoorvleermuis (Fotograaf: Jonathan Janse Ecoresult BV)
Kraamkast vleermuis
Fotobijschrift: Kraamkast vleermuis