Natuurlijk E-veld - Terheijden

8 nov 2022
Speciaal voor de toekomstige bewoners van de nieuwe woonbuurt E-veld vond op 2 november 2022 in Sport- en evenementencentrum De Cour in Terheijden een duurzaamheidsmarkt ‘NATUURLIJK E-veld’ plaats. Het doel van de informatiemarkt was om het duurzame karakter van de woonbuurt te laten ervaren en de kopers van een woning uit dit project dichter tot elkaar te brengen.

Woningbouwproject

Het E-veld is een woningbouwproject dat door de gemeente ontwikkeld is en gebouwd wordt door de Zwaluwe Groep uit Hooge Zwaluwe, bestaande uit 36 koopwoningen en appartementen, 10 huurwoningen en een vijftal kavels voor het bouwen van tiny houses. Bij dit project speelt duurzaamheid, natuurinclusiviteit en biodiversiteit een belangrijke rol.

Experts aan het woord

In de Stoopzaal van De Cour stonden vijf marktkramen opgesteld die werden bemenst door verschillende experts. Tuincoach Jos Jonkers van Jonkers Hoveniers toonde de opbouw van de mos-sedum daken die worden toegepast, adviseerde over de tuininrichting en gaf tips voor het vergroten van biodiversiteit in de tuin. Over deze biodiversiteit wist Willem Veenhuizen van de Vogelbescherming dan weer alles te vertellen. Vol passie vertelde stadsvogeladviseur Willem over de verscheidenheid aan vogels en insecten die straks, door onder andere de toegepaste vogelkasten en insectenhotels, hun intrek zullen gaan nemen in de wijk.

Duurzaamheid

Ook technisch gezien is het E-veld een vooruitstrevend project. Met energie van het Traais Energie Collectief (TEC), worden de woningen straks voorzien van warmte die volledig is opgewekt door duurzame energie uit Terheijden. Met de waterzak van JustNimbus wordt regenwater opgevangen en hergebruikt in de woningen, onder andere voor het doortrekken van het toilet. Vertegenwoordigers van TEC en JustNimbus waren aanwezig om deze mooie, technische ontwikkelingen verder toe te lichten.

Inrichting openbaar gebied

Een jeu-de-boules baan, pluktuin of een ontmoetingsplek? Het groene openbaar gebied ‘de sociale Middenstip’ in de toekomstige wijk mag worden ingericht door de toekomstige bewoners. Noortje Stremme en Willem Loeff van de gemeente Drimmelen waren aanwezig om de kopers te enthousiasmeren om mee te denken. En met succes: de eerste ideeën stroomden binnen en een groot aantal aanwezigen heeft zich opgegeven voor de eerste brainstormsessie!

Aan de knutseltafel versierden de toekomstige kinderen van het E-veld hun eigen vogelhuisje en onder het genot van een biologisch sapje en een door Bakkerij van Dongen eigengemaakte bekende Antoniuskoek zochten toekomstige buren elkaar op. Bij vertrek werd een vogelhuisje en insectenblokje meegegeven, zodat ook de vogels en insecten zich straks thuis zullen voelen in de nieuwe wijk. Een zeer geslaagde inspirerende middag!

Lees ook meer op de website van Zwaluwe Bouw: www.zwaluwe.nl