Rolstoel

Kunt u door ziekte, ouderdom of een beperking zich niet meer goed in en om uw woning bewegen? Dan heeft u vaak een hulpmiddel nodig. Een rolstoel kan zo’n hulpmiddel zijn.

Neem daarvoor contact op met het Sociaal Loket

Afspraak maken

We gaan eerst met u in gesprek. Alles wat van belang kan zijn komt in het gesprek aan de orde. Zoals uw woonsituatie, uw huishouden, uw gezondheid, aanwezige mantelzorg en de toekomst. Zo’n gesprek vindt in het algemeen bij u thuis plaats. Uiteraard behandelen wij de informatie uit het gesprek vertrouwelijk en respectvol.

We bespreken tijdens het gesprek:

  • uw beperkingen, mogelijkheden en behoeften
  • welk resultaat u wilt bereiken
  • wat u zelf al heeft gedaan bij het zoeken naar een oplossing
  • welke mogelijkheden er zijn binnen uw eigen (sociale) omgeving
  • of er algemeen gebruikelijke oplossingen voor uw hulpvraag zijn
  • of er voorzieningen zijn waarop u een beroep kunt doen

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. In sommige gevallen schakelt de gemeente - met uw toestemming - een medisch adviseur in. Zo onderzoekt de gemeente wat voor u een passende oplossing is.

Als u een indicatie krijgt voor een rolstoel, kunt u die rolstoel op 2 manieren krijgen:

  1. De gemeente regelt en betaalt de rolstoel voor u (Zorg in Natura). We regelen dit met de leverancier met wie wij een contract hebben. Deze leverancier zorgt bijvoorbeeld ook voor een vervangende rolstoel bij reparatie of onderhoud.
  2. U krijgt een persoonsgebonden budget (PGB) en regelt en betaalt daarmee zelf de rolstoel. U koopt de rolstoel zelf (binnen de voorwaarden) en regelt zelf vervanging bij reparatie of onderhoud.

U betaalt geen eigen bijdrage voor een rolstoel. 

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. Daarbij kijken we ook wat uw omgeving voor u kan betekenen.

De ondersteuning die de gemeente u aanbiedt, kan daarom anders zijn dan gevraagd.

Heeft u voor een tijdelijke periode een rolstoel nodig (bijvoorbeeld na een operatie)? Neemt u dan contact op met een thuiszorgwinkel: MedipointHulpmiddelenpunt Drimmelen, Welzorg of Vegro.

Heeft u een rolstoel nodig om uw werk goed te kunnen doen?
Of heeft u of uw kind een rolstoel nodig om onderwijs te volgen?
Dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV voor een rolstoel. Neem voor meer informatie contact op met het UWV.

Handige links: