Tweewielers rijden binnenkort over zonnepanelen in Wagenberg

22 mei 2023
Maandag 22 mei wordt er een start gemaakt met de aanleg van een ‘zonnefietspad’ langs de provinciale weg (N285) bij Wagenberg. Het bestaande fietspad wordt over ongeveer 400 meter voorzien van circa 600 ultradunne zonnepanelen. Met de afwerking van een transparante kunsthars kunnen fietsers er gewoon overheen rijden en wordt er licht opgevangen om energie op te wekken.

Duurzame energiewinning

De CO2-uitstoot in Nederland moet omlaag. Het elektriciteit opwekken middels zonnepanelen leveren een belangrijke bijdrage aan deze klimaatdoelstelling. Maar zonnepanelen vragen om veel plek. Om die reden wordt gekeken naar de mogelijkheden om panelen in fietspaden aan te brengen. De zogenoemde ‘zonnefietspaden’ zorgen ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt en tegelijkertijd duurzame energie opwekken. Een win-win situatie.

Krachten bundelen

De aanleg van het zonnefietspad bij Wagenberg is onderdeel van een groter project genaamd ‘Zon op Infra’. De provincie Noord-Brabant en Noord- en Zuid-Holland bundelen hier hun krachten. Zo wordt in Noord-Holland langs de N232 bij Vijfhuizen een zonnefietspad aangelegd. Door samen een groter oppervlakte aan te besteden wordt het voor leveranciers  mogelijk om in deze techniek te investeren.

Kennis

Het fietspad in Wagenberg wordt bij wijze van proef aangelegd om meer ervaring op te doen met de techniek van zonnecellen op fietspaden. Wat vraagt het fietspad aan onderhoud, hoe houdt het materiaal zich, hoeveel energie kan er worden opgewekt en hoe ervaren fietsers het wegdek? Om antwoord te krijgen op deze vragen, worden de zonnefietspaden in dit project via metingen 5 jaar lang gevolgd.

Bereikbaar

Tijdens de werkzaamheden (22 mei t/m 12 juli) worden tweewielers naar de overkant van de weg geleid. Op dit fietspad is tijdelijk tweerichtingsverkeer voor fietsers. Voor auto’s geldt een snelheidsbeperking ter hoogte van de fietsersoversteek en de werkzaamheden.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Gemeente Drimmelen