Voor Elkaar Pas geeft deeltaxi reizigers meer opties en vrijheid

11 mrt 2024
Op 1 juni 2023 startte de gemeente Drimmelen een proef met de zogeheten Voor Elkaar Pas. Met deze pas kunnen Wmo deeltaxi reizigers uit de gemeente een jaar lang onbeperkt reizen met alle bussen en buurtbussen van Arriva in Noord-Brabant. 70 inwoners doen tot nu toe mee en de eerste resultaten zijn positief. Deelnemers aan de proef, maar ook alle andere inwoners, kunnen daarnaast gebruik maken van het aanbod van de mobiliteitsconsulent van SWO Drimmelen. Zij helpt iedereen die vragen heeft over het openbaar vervoer (ov) extra op weg.

Meer vrijheid en mogelijkheden om ergens heen te gaan

Een halfjaar na de start van de proef kwamen wethouder Harry Bakker (gemeente Drimmelen), regiodirecteur Jan Pieter Been (Arriva) en mobiliteitsconsulent Henny van Dongen (SWO Drimmelen) bij elkaar voor een tussentijdse evaluatie.
Bekeken wordt of de proef met deze pas de stap naar het ov voor Wmo deeltaxi reizigers makkelijker maakt.
Aan de proef met de Voor Elkaar Pas doen nu zo’n 70 inwoners mee. Het is voor hen een mooie aanvulling op het deeltaxi vervoer, waarmee zij meer vrijheid en mogelijkheden hebben om zelf ergens heen te gaan.

Met zelfvertrouwen op pad

Het zelf kunnen reizen met het ov geeft mensen zelfvertrouwen. Doordat veel haltes in de afgelopen jaren zijn aangepast is bijvoorbeeld het reizen met een rolstoel of rollator flink verbeterd.
De Voor Elkaar Pas wordt ook gebruikt door leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs. Zo leren ze al vroeg om zelfstandig te reizen.
Ook andere gemeenten zijn enthousiast over deze proef. In West-Brabant nemen inmiddels 6 gemeenten deel aan een proef met de Voor Elkaar Pas. In 2024 willen nog meer gemeenten starten. 

Wegwijs in het openbaar vervoer

Soms hebben reizigers behoefte aan extra uitleg over hoe het ov werkt, of vinden mensen het spannend om op die manier op pad te gaan. Tijdens de proef met de Voor Elkaar Pas krijgen de deelnemers daarom ook een extra pas. Daarmee kan iemand anders gratis met ze mee op pad, bijvoorbeeld een begeleider. Maar iedereen in de gemeente Drimmelen die graag meer uitleg over het ov wil kan ook terecht bij Henny van Dongen, mobiliteitsconsulent bij SWO Drimmelen. Zij zet zich al jaren in om inwoners wegwijs te maken in het ov. In de afgelopen jaren is er veel veranderd met het inchecken en betalen in de bus of trein. Henny legt dit graag uit of reist een keer mee naar het station om te laten zien hoe het allemaal werkt.  Iedereen die dat ook graag wil, kan contact opnemen met de mobiliteitsconsulent via SWO Drimmelen: 0162 451 894. Ook is er nog een aantal Voor Elkaar Passen beschikbaar voor inwoners die een Wmo deeltaxi pas hebben en graag het ov willen proberen. De kosten daarvan zijn eenmalig 25 euro en daarna is het reizen gratis tot 1 juni 2024. Geïnteresseerde Wmo deeltaxi reizigers kunnen contact opnemen met het Sociaal loket van de gemeente Drimmelen via tel. nr. 14 0162