Vragenlijst invoeren papiercontainer

20 sep 2023
Door onder andere de strenge Arbowet (minder zwaar tillen en minder diep bukken) en voordelen voor het milieu (o.a. minder zwerfafval) overwegen we om oud papier en karton niet meer los in te zamelen, maar via papiercontainers. Deze containers zijn net zo groot als die van het restafval (240 liter).

Voor- en nadelen

Voor- en nadelen van een papiercontainer op een rij gezet
Papiercontainer 'los aan straat in dozen en/of gebundeld
Minder zwerfafval “Los” aan straat waait veel papier weg, waardoor er meer zwerfafval is
Gemakkelijk in gebruik: de inwoners hoeven dan niet meer te bukken en te tillen Minder makkelijk in gebruik
Bescherming personeel op de inzamelwagen: ze hoeven niet meer te tillen en te bukken Personeel op de inzamelwagen tilt te zwaar en moet te diep bukken
Betere recycling resultaten. Het papier blijft tijdens de inzameling droog in de containers, waardoor een afvalverwerker het beter kan recyclen Bij een regenbui verregent het oud papier en karton, waardoor er schimmelvorming kan ontstaan en het minder goed verwerkt kan worden
Ruimtevoordeel binnenshuis: dozen hoeft u daar niet meer op te slaan Extra container neemt plaats in de tuin
Papiercontainers moeten na 15 jaar weer vervangen worden Risico dat er door veranderende wetgeving alsnog papiercontainers aangeschaft moeten worden
De inzamelroutes blijven gelijk

Meer inzamelroutes

Mogelijk een kleine kostenstijging in de afvalstoffenheffing*

Flinke kostenstijging in de afvalstoffenheffing*

* Los blijven inzamelen is duurder, maar we rekenen dat niet door per keer dat het opgehaald wordt. Het maakt dus in beide gevallen niet uit hoe vaak u het oud papier aan straat zet.

Wij zien dus veel voordelen van de inzet van papiercontainers (240 liter). Maar om een goed besluit te kunnen nemen, zijn we ook benieuwd naar hoe u er over denkt. We hebben hiervoor een korte vragenlijst gemaakt.

Vragenlijst

De vragenlijst bestaat uit twee vragen waarmee we ook de reden van uw antwoord willen achterhalen. Dit helpt ons bij de keuze. U kunt de vragenlijst van 18 september t/m 1 oktober 2023 digitaal invullen via wijzijndrimmelen.nl  >  Denk mee, doe mee  >  Vragenlijst papiercontainer of op papier bij het gemeentehuis, Park 1 in Made.

We nemen de uitslag van deze peiling mee in onze overwegingen. Het is één van de onderdelen die ons besluit vormt. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze gemeentelijke kanalen (’t Carillon, de website en Facebook). Mocht de uitkomst van het uiteindelijke besluit zijn dat we papiercontainers aan willen schaffen, dan kunt u die over ongeveer een jaar verwachten. Alvast bedankt voor uw medewerking!