Wandelen in de Biesbosch uitgebreid dankzij nieuwe vaarverbinding

27 jul 2023
Op donderdag 27 juli is het startsein voor het excursieaanbod voor de Hofmansplaat gegeven. Via een te reserveren vaarverbinding kunnen bezoekers in de Biesbosch afmeren aan de Hofmansplaat en wandelen in dit unieke Natura 2000 gebied.

Bijzondere samenwerking
Deze vaarverbinding is tot stand gekomen door een bijzondere samenwerking tussen ondernemers, Staatsbosbeheer, en de gezamenlijke wens van zowel de gemeente als de ondernemers om de Biesbosch verder te ontsluiten en per boot voor wandelaars toegankelijk te maken. De gemeente heeft deze vaarverbinding mede mogelijk gemaakt door te faciliteren in de benodigde voorzieningen, zoals een veilige aanlegplaats in het haventje op de Hofmansplaat. Wethouder Tim Simons is enthousiast: “Fantastisch dat nu tweemaal zoveel bezoekers al wandelend de Biesbosch kunnen ervaren! De bijdrage die bezoekers betalen om van dit stukje Biesbosch te genieten is niet alleen goed voor de economie en het recreatief profiel van Drimmelen, maar ook voor het onderhoud van de recreatieve voorzieningen zoals steigers en een toiletvoorziening op de Hofmansplaat.”

Reserveringssysteem
De samenwerking tussen de ondernemers vindt zijn vorm in een uniek reserveringssysteem waarin de participerende deelnemers hun aanbod plaatsen in een kalender, waaruit de bezoeker kan kiezen op datum, tijdstip en/of wandelarrangement. Een bezoeker kan zich inschrijven bij de VVV, op de website Biesboschwandeling.nl of bij één van de deelnemende ondernemers en schrijft zich in voor één van de wandelarrangementen naar de Hofmansplaat, waarbij op de Hofmansplaat op eigen gelegenheid of met gids voor een wandeling van 1, 2 of 4 uur gekozen wordt.

Unieke natuurbeleving
De Hofmansplaat is een bijzonder stukje Natura 2000 gebied wat verder toegankelijk wordt gemaakt voor wandelaars. Daniël Bakker van Staatsbosbeheer: “Met de ondernemers maken we goede afspraken over het aanbod van excursies en arrangementen naar de Hofmansplaat. Het
reserveringssysteem is daar een belangrijk hulpmiddel in. Op deze manier kunnen we de balans
tussen natuur en recreatie en de belastbaarheid van het gebied blijven monitoren.”