Hulp bij vervoer

Kunt u door ziekte, ouderdom of een beperking geen gebruikmaken van een ‘gewoon’ vervoersmiddel zoals bus, auto of fiets? Dan wordt het lastiger om uw sociale contacten of activiteiten te blijven doen. Soms is dat op te lossen met een aanpassing aan uw eigen vervoersmiddel. Soms is er aangepast vervoer nodig, zoals een aangepaste fiets, scootmobiel of de deeltaxi.

Neem daarvoor contact op met het Sociaal Loket

Afspraak maken

 

We gaan eerst met u in gesprek. Alles wat van belang kan zijn komt in het gesprek aan de orde. Zoals uw woonsituatie, uw huishouden, uw gezondheid, aanwezige mantelzorg en de toekomst. Zo’n gesprek vindt in het algemeen bij u thuis plaats. Uiteraard behandelen wij de informatie uit het gesprek vertrouwelijk en respectvol.

We bespreken tijdens het gesprek:

  • uw beperkingen, mogelijkheden en behoeften
  • welk resultaat u wilt bereiken
  • wat u zelf al heeft gedaan bij het zoeken naar een oplossing
  • welke mogelijkheden er zijn binnen uw eigen (sociale) omgeving
  • of er algemeen gebruikelijke oplossingen voor uw hulpvraag zijn
  • of er voorzieningen zijn waarop u een beroep kunt doen

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. In sommige gevallen schakelt de gemeente - met uw toestemming - een medisch adviseur in. Zo onderzoekt de gemeente wat voor u een passende oplossing is.

Als u een indicatie krijgt voor een vervoersvoorziening, kunt u die op 2 manieren krijgen:

  1. De gemeente regelt en betaalt de vervoersvoorziening voor u (Zorg in Natura). We regelen dit met de leverancier met wie wij een contract hebben. Deze leverancier zorgt bijvoorbeeld ook voor een vervangende voorziening bij reparatie of onderhoud.
  2. U krijgt een persoonsgebonden budget (PGB) en regelt en betaalt daarmee zelf de vervoersvoorziening. U koopt de vervoersvoorziening zelf (binnen de voorwaarden) en regelt zelf vervanging bij reparatie of onderhoud.

Bij de deeltaxi is geen PGB mogelijk.

Voor de deeltaxi betaalt u geen eigen bijdrage maar een ritbijdrage aan de chauffeur. Voor de overige vervoersvoorzieningen betaalt u wel een eigen bijdrage. Kijk voor meer informatie over de eigen bijdrage op de website van het CAK.

 

De Wmo is erop gericht mensen alleen te ondersteunen wanneer ze dat echt nodig hebben. Daarom moeten we goed beoordelen wat u zelf (nog) kunt en waarmee de gemeente u kan ondersteunen. Daarbij kijken we ook wat uw omgeving voor u kan betekenen.
De ondersteuning die de gemeente u aanbiedt, kan daarom anders zijn dan gevraagd.

Heeft u voor een tijdelijke periode een voorziening nodig (bijvoorbeeld na een operatie)? Neemt u dan contact op met een thuiszorgwinkel: MedipointHulpmiddelenpunt Drimmelen, Welzorg of Vegro

Heeft u een vervoersvoorziening nodig om uw werk goed te kunnen doen?
Of heeft u of uw kind een vervoersvoorziening nodig om onderwijs te volgen?
Dan kunt u een aanvraag doen bij het UWV voor een vervoersvoorziening. Neem voor meer informatie contact op met het UWV.

Handige links: