Registreren als kiezer

Op 6 juni 2024 is de verkiezing voor het Europees Parlement.

Informatie voor stemmer uit een ander EU-land

Woont u in Nederland en hebt u de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen of in uw land van herkomst. Als u ervoor kiest om in Nederland te stemmen, selecteert u de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Let op: u moet wel kiezen, twee keer stemmen mag namelijk niet.

Hoe kan ik me registreren?

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u uzelf als kiezer registreren. Vul daarvoor het digitale formulier in.

Registeren als kiezer 

Geef uiterlijk op 23 april 2024 door dat u in Nederland wilt stemmen. Zo bent u op tijd voor de Europese verkiezing van dit jaar.

Liever schriftelijk?

Het formulier hiervoor kunt u onderaan de pagina downloaden. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 ingeleverd en ondertekend ontvangen. De verklaring stuurt u met de volgende bijlagen naar de gemeente:

  • Kopie van geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Als u zich al eerder hebt geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, dan hoeft u dat niet nog een keer te doen.

Stemmen in land van herkomst

Als u in uw land van herkomst wilt stemmen, dan hoeft u deze registratie niet te doen. U moet dan wel in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen.

Registratie intrekken?

Hebt u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese Parlementsverkiezing? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Neem dan contact op met ons op om uw eerdere registratie in te trekken.

Bijlage