Tweede gastles ‘Iedereen doet mee’ op basisschool

17 apr 2023
Na het eerste bezoek aan basisschool De Elsenhof  in Wagenberg was de gemeente onlangs ook te gast bij groep 7 op basisschool De Stuifhoek in Made. Dit voor een speciale gastles over Inclusie (= Iedereen doet mee) samen met ervaringsdeskundigen op dat gebied.

De ervaringsdeskundigen zijn mensen die leven met een beperking of uitdaging en niet aan alles vanzelfsprekend mee kunnen doen. Zij kunnen als geen ander vertellen over hun leefwereld.

Doel van de gastles

Het doel van de gastles was de kinderen zelf te laten ervaren hoe het is als je niet gewoon mee kunt doen. Als je bijvoorbeeld niet goed kunt lezen en schrijven, in een rolstoel zit, niet goed kunt bewegen, er anders uitziet, een licht verstandelijke beperking hebt of slecht kunt zien.

Reacties van de kinderen

Ook hier werden we zeer welkom ontvangen en deden de leerlingen enthousiast mee. Enkele reacties van de kinderen waren:

  • “Met een beperking moet je net zo goed mee kunnen doen als de rest.”
  • “Je mag trots zijn op wat je altijd doet met een beperking.”
  • “Het lijkt me heel lastig als je dag in dag uit met een beperking te maken hebt, misschien word je er zelfs somber van. Daarom is het juist goed om hierbij stil te staan.”
  • “Jij telt ook mee ook al heb je een beperking.”

Samen met de scholen

De gastles is samen met de basisscholen en ervaringsdeskundigen opgezet. Ervaringsdeskundigen kunnen als geen ander vertellen over wat het leven met een beperking of uitdaging inhoud. En het geeft hen de mogelijkheid om te laten zien dat zij ook mee kunnen en willen doen. Dit soort gastlessen helpen voor de bewustwording dat iedereen mee moet kunnen doen, dat we respect moeten hebben voor elkaar en dat we daar allemaal een rol in hebben.

De gemeente doet graag een oproep aan alle andere (basis)scholen in gemeente Drimmelen om in 2023 ook een gastles te verzorgen. U kunt contact opnemen via inclusie@drimmelen.nl.

Inclusie: ‘Iedereen doet mee in Drimmelen’

In Drimmelen vinden we het belangrijk dat iedereen op een gelijkwaardige manier mee kan doen aan het lokale leven. Het is daarom belangrijk dat we rekening houden en respectvol omgaan met die verschillen tussen mensen en de beperkingen of uitdagingen waar iemand mee te maken kan hebben.

Meer informatie over inclusie vindt u op de pagina 'Iedereen doet mee' op deze website

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Basisschool De Elsenhof Wagenberg