Na 26 jaar een gemeentewapen voor Drimmelen

16 mei 2024
Drimmelen was tot 16 mei één van de twee gemeenten in Nederland die geen eigen gemeentewapen heeft en ook geen eigen vastgestelde gemeentevlag. Daar is nu verandering in gekomen. De Hoge Raad van Adel reikte donderdagavond het wapendiploma uit aan burgemeester Scholtze. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst voorafgaand aan de raadsvergadering.

Gemeentewapen en gemeentevlag
Het gemeentewapen bestaat uit golven, drie kruizen en is voorzien van een kroon. De golven staan voor de gemeentelijke waterstaatgeschiedenis. De kruizen zijn van het wapen van de voormalige Heerlijkheid Drimmelen, de naamgever van de gemeente. De ‘gravenkroon’ komt vaak terug in gemeentewapens, zo voerde de voormalige gemeente Terheijden deze ook in het wapen. De kleuren blauw en geel zijn Rijkskleuren waarmee de wapens van de drie voormalige gemeenten zijn bevestigd.

Burgemeester Scholtze: “Het gemeentewapen is letterlijk en figuurlijk een mooie kroon op de gemeente Drimmelen. De historie, de naamgeving en het samenspel met het water dat onze gemeente omringt komen er in samen. Met trots zullen we dit wapen voeren, hoewel het niet de bedoeling is om het logo en beeldmerk dat de gemeente heeft geheel te vervangen.”

Tot nu toe hanteerde de gemeente het logo van de gemeentelijke organisatie als officieus gemeentewapen. Een gemeentewapen en een daarvan afgeleide vlag zijn blijvend verbonden aan de gemeente als geheel. Dit kan uiteindelijk gevoerd worden op officiële documenten, zoals trouwboekjes. Het gemeentewapen is geen vervaging van het logo, dat de gemeente in uitingen zal blijven gebruiken.

Het proces voor een gemeentevlag wordt nu opgestart. De vlag is een afgeleide van het gemeentewapen. De gemeenteraad zal de vlag later vaststellen.

Proces Hoge Raad van Adel
Om voor Drimmelen tot een nieuw gemeentewapen te komen, is vanaf vorig jaar een nauwkeurig proces doorlopen. De burgemeester heeft de heemkundekringen gevraagd om mee te denken en advies te geven over het ontwerp. Er is gekeken of de wapens van de voormalige gemeenten verwerkt konden worden in het nieuwe gemeentewapen. Hierover is advies gevraagd aan de Hoge Raad van Adel. Zij stelden het huidige ontwerp voor dat getoetst is bij de heemkundekringen en het college van burgemeester & wethouders. Na hun akkoord is de Koning verzocht dit wapen te verlenen.

Aanleiding
De gemeente Drimmelen ontstond in 1997 door samenvoeging van de gemeentes Made en Drimmelen, Terheijden en Hooge en Lage Zwaluwe. Aanvankelijk heette de gemeente Made, maar in 1998 werd de gemeente hernoemd tot Drimmelen. In april 2023 was dit 25 jaar geleden en voor burgemeester Scholtze een mooie aanleiding om Drimmelen alsnog van een eigen gemeentewapen te voorzien.