Starters- en duurzaamheidsleningen ook in 2023

29 nov 2022
Op voordracht van het college van B&W heeft de gemeenteraad op 17 november 2022 besloten om € 1 miljoen toe te voegen aan het budget voor de Leningen Duurzaam Wonen. Populaire leningen daarbinnen zijn de starters- en duurzaamheidsleningen, deze kennen een stijgende vraag.

Doelstellingen van de Leningen Duurzaam Wonen

De regeling bestaat uit drie programma’s; de starterslening, de duurzaamheidslening en de blijverslening. De starterslening is bedoeld voor mensen die hun eerste huis kopen en deze door de ontwikkelingen in de markt net niet kunnen betalen. De starterslening kan net dat beetje extra betekenen dat nodig is om de koop van een eerste woning rond te krijgen. De duurzaamheidslening maakt het eenvoudiger voor huiseigenaren om de verduurzaming van hun woning te financieren. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van zonnepanelen, isolatie of een (hybride) warmtepomp. Tot slot is er de blijverslening. Deze is  bedoeld ervoor te zorgen dat ouderen langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Denk daarbij aan het plaatsen van een inloopdouche of technische snufjes om de verlichting en gordijnen in huis te regelen.

Handje helpen

Wethouder duurzaamheid, Jürgen Vissers, is tevreden met het besluit van de gemeenteraad om de verhoging van het budget te verhogen. “We zien dat steeds meer inwoners nadenken over het verduurzamen van hun woning. Dat is echt heel goed! De duurzaamheidslening kan net dat zetje zijn om ook echt maatregelen te nemen. Mooi dus dat we het budget hebben kunnen verhogen.” Lieke Schuitmaker, wethouder wonen zegt over de regeling: “De woningmarkt is echt heel moeilijk momenteel, en mensen die voor het eerst een eigen huis willen kopen komen er nauwelijks tussen. Doordat we de starterslening kunnen blijven uitgeven kunnen we de starters in onze dorpen op weg helpen richting een eigen (t)huis.”

Starters- en duurzaamheidsleningen zijn geen subsidies

Er was voor 2022 € 2 miljoen uit getrokken, daarvan was halverwege dit jaar al € 1,9 miljoen gebruikt. Het budget dreigde op te raken en is nu aangevuld. Het budget voor deze leningen is revolverend. Dit betekent dat het geen gift of subsidie is, maar dat het zichzelf terugverdient. De leningen moeten immers worden terugbetaald. Het extra budget zorgt er wel voor dat de gemeente het stijgend aantal aanvragen kan blijven honoreren. De vooraanvraagformulieren en de voorwaarden zijn te vinden op deze website, pagina 'Duurzaamheidslening' en pagina 'Starterslening'