Vragen en antwoorden bodycams Boa's

De handhavers (BOA’s) van de gemeente Drimmelen krijgen regelmatig te maken met agressie. Het kan dan gaan om schelden, bedreiging of zelfs fysiek geweld. Elke handhaver draagt daarom een bodycam. Dit is een kleine camera die op het uniform vastzit. Bij een incident kan de handhaver de camera aanzetten en de gebeurtenis filmen. Deze beelden kunnen worden gebruikt bij een aangifte. Hieronder staat een lijst van vragen en antwoorden over het gebruik van bodycams door de handhavers.

Waarom werkt gemeente Drimmelen met bodycams voor de handhavers?

Handhavers (BOA’s) hebben een belangrijke taak voor de leefbaarheid en de veiligheid binnen de gemeente. Helaas krijgen ze daarbij soms te maken met agressie of bedreiging. De handhaver kan in zo’n situatie de bodycam aanzetten zodat het incident wordt opgenomen en later kan worden gebruikt voor aangifte, of als bewijsmateriaal. Ook kan het dragen van de bodycam juist agressie of bedreiging voorkomen. De bodycam wordt dus ingezet voor het vergroten van de veiligheid van de handhavers van de gemeente.

Is het wettelijk toegestaan dat handhavers bodycams gebruiken?

Ja, dat mag volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De gemeente doet dit als werkgever en zet bodycams in om de veiligheid van haar werknemers te vergroten. Dit mag op basis van artikel 6 lid 1 sub f van de AVG.

Wanneer mogen opnames worden gemaakt?

Opnames mogen worden gemaakt als de handhaver vindt dat er een onveilige of bedreigende situatie ontstaat. Alle incidenten die uit de hand kunnen lopen, mogen worden gefilmd met de bodycam.

Wanneer wordt de opname weer stopgezet?

 De handhaver beslist zelf wanneer de opname wordt beëindigd, maar in ieder geval als het incident is afgelopen en de betrokkenen uit elkaar gaan. De handhaver heeft de mogelijkheid om na het uit elkaar gaan nog aanvullende opmerkingen in de bodycam in te spreken voordat de  bodycam opname worden stopgezet. 

Kunnen de opnames ook stiekem worden gemaakt?

Nee, de bodycam wordt altijd openlijk en duidelijk gedragen en het is duidelijk zichtbaar wanneer er een opname wordt gemaakt door een lampje op de bodycam. De handhaver geeft in principe ook altijd een mondelinge waarschuwing, als de situatie dat toestaat, voordat de opnameknop word ingedrukt. In hectische situaties is het niet altijd mogelijk dit vooraf te melden. Dan zal de bodycam toch aangezet worden en wordt dit achteraf medegedeeld aan de betrokkene.

Hoe zit dat met het stand-by functie van de bodycam?

Elke handhaver draagt een bodycam. Deze wordt duidelijk zichtbaar op het uniform gedragen en de bodycam staat altijd stand-by. Opnames worden tijdelijk beveiligd opgeslagen op het interne geheugen van de bodycam en na 60 seconden automatisch gewist, behalve als er bewust beelden worden opgenomen. Dit heet ‘bufferen’ of ‘pre-recording’. Als er een opname wordt gemaakt worden de 60 gebufferde seconden hieraan voorafgaand ook vastgelegd, zodat de aanleiding van het incident en bijvoorbeeld de door de handhaver gegeven waarschuwing er ook op staat.

Welke gegevens slaan wij op?

Het BOA-nummer van de handhaver die de opname heeft gemaakt.
Video-opnamen (beeld met geluid) met datum en tijdstip.
Alle gegevens worden beveiligd en zo kort mogelijk opgeslagen.

Kan de politie de opnames gebruiken?

Ja. De politie kan de beelden bij de gemeente opvragen of de gemeente kan de beelden zelf verstrekken als er aangifte is gedaan van een strafbaar feit en de beelden bewijsmateriaal kunnen zijn.

Als ik niet gefilmd wil worden, mag ik dan weigeren?

Nee, de handhavers zijn bevoegd te filmen en hebben geen toestemming van u nodig om de camera te starten.

Hoe gaat de gemeente om met de opnames?

De gemeente gaat zorgvuldig om met de opnames. De beelden slaan we versleuteld op. Hierdoor zijn ze onleesbaar voor iedereen die de beelden niet mag zien. Het opslaan gebeurt automatisch na elke dienst. Alleen aangewezen beheerders hebben de mogelijkheid om de opgenomen beelden onder ogen van minimaal 2 geautoriseerde personen te bekijken. De opnames worden alleen voor de volgende doelen en plichten gebruikt en bekeken:

primaire doelen:

  • aangifte: een handhaver is slachtoffer van agressie of geweld en wil de opnames aan de politie geven bij een aangifte.
  • Zelfevaluatie: een handhaver heeft een verzoek ingediend om de opnames te gebruiken voor evaluatie.

Wettelijke plichten:

  • vordering: de officier van justitie of een opsporingsambtenaar kan de bodycamopnames vorderen op basis van 126nd(a) Wetboek van Strafvordering in het kader van een opsporingsonderzoek na een misdrijf.
  • Inzage: een gefilmde betrokkene heeft een verzoek tot inzage gedaan.

Van het bekijken, veranderen of verwijderen van beelden wordt een niet bewerkbare geautomatiseerde registratie gemaakt. Hierdoor is altijd duidelijk op welk moment, door wie en voor welk doel een opname is gebruikt.

Hoe worden de opnames beveiligd?

De gemeente gaat zorgvuldig om met de bodycamopnames. Alle opnames worden op de bodycam zo opgeslagen dat ze onleesbaar zijn. De opnames worden na elke dienst van de bodycam afgehaald en automatisch op een andere plek opgeslagen. Een klein aantal personen heeft toegang tot die plek. Zij mogen de opnames alleen bekijken als de politie om de opnames vraagt, als een burger een verzoek doet om de beelden in te zien, of als een handhaver de beelden wil bekijken voor zelfevaluatie.

Als opnames worden bekeken, verwijderd of gewijzigd slaat het systeem dit automatisch op. Hierdoor kan altijd worden achterhaald op welk moment, door wie en voor welk doel de opnames zijn opgevraagd.

Hoe lang worden de beelden bewaard?

Standaard worden de opnames 72 uur bewaard en daarna automatisch verwijderd. Als in deze 72 uur blijkt dat het noodzakelijk is dat de beelden langer worden bewaard, bijvoorbeeld omdat de beelden van waarde kunnen zijn bij een inzageverzoek, een klacht of bij strafrechtelijke vordering, dan worden de beelden langer bewaard. Zodra het incident is afgehandeld, worden de opnames verwijderd. 

Kan een handhaver de opnames zelf verwijderen?

Een handhaver kan de opnames van zijn bodycam niet zelf verwijderen.

Kan ik de beelden inzien die van mij zijn gemaakt?

Als u zelf gefilmd bent met een bodycam, heeft u het recht om deze beelden te bekijken. U mag alleen de beelden zien waar u zelf op staat. Andere personen die op beelden te zien zijn, worden in dat geval onherkenbaar gemaakt. Op de pagina Privacy | Gemeente Drimmelen staat informatie over het privacybeleid van de gemeente Drimmelen.  Op die pagina staat ook wat u kunt doen als u vragen hebt over privacy.

Wordt gekeken of de bodycambeelden gebruikt worden volgens de regels van de wet?

Zoals elke gemeente heeft ook Drimmelen een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG). Een FG controleert de manier waarop de gemeente met persoonsgegevens en privacy omgaat. De FG houdt dus ook toezicht op hoe de gemeente met de opnames van bodycams om gaat.